Karbon salımını kabartma tozuna dönüştürecekler

Hindistan’da bir kimya fabrikası, karbondioksit salımını kabartma tozuna dönüştürmeyi başardı.

Hindistan’daki bir kimya fabrikası, dünyada ilk kez karbon salımlarını yakalayan ve bunları kabartma tozuna dönüştüren yeni bir yöntem geliştirdi. Sistem, yıllık 60 bin ton karbondioksit emecek.

Populer Science dergisinin haberine göre, endüstriyel liman şehri Tuticorin’da bulunan Tuticorin Alkali Kimyasalları tesisi, yıllık olarak yaklaşık 60 bin ton karbondioksit salımını kabartma tozuna ve diğer kimyasallara dönüştürecek. İşlemin ardındaki bilim insanları, bu yöntemle kömürden kaynaklanan küresel salımların yüzde 10 kadarının yakalanabileceğini ve dönüştürülebileceğini belirtti.

Tesisin yönetim müdürü Ramachadran Gopalan, “Hükümet desteği olmadan bunu yapacağız. Ticari olarak diğer tesis ve endüstrilere yayılma potansiyeline sahip olabilen kazançlı ve kullanışlı bir yapı geliştirdik. Ben bir iş adamıyım. Gezegeni kurtarmayı hiç düşünmedim. Güvenilir bir karbondioksit akışına ihtiyacım vardı ve bu onu elde etmenin en iyi yolu” açıklamasını yaptı.

32641
Tuticorin Termal Güç İstasyonu, Hindistan

Londra merkezli Carbon Clean Çözümleri tarafından geliştirilen sistem, çeşitli kimyasal üretim süreçlerine güç sağlayan buharı üretmek için kömür yakan bir yakıcı ile işletiliyor. Carbon Clean’ın kimyasalını içeren bir duman, yakıcının bacasındaki karbondioksit salımlarını ayırıyor. Sonra tuz ve amonyak ile birlikte bir karışım odasına gönderiyor.

Nihai ürün daha sonra kabartma tozu (sodyum bikarbonat) veya cam üretimi, deterjanlar, dezenfektanlar ve tatlandırıcılar gibi şeylerde kullanmak amacıyla bir dizi diğer ürünü üretmek için kullanılabiliyor.

Genel olarak karbondioksit moleküllerini baca gazından ayırma fikri yeni bir şey olmayabilir. Fakat bu yapının ardındaki takım, kendi süzgeç kimyasallarının, bilim insanlarının daha önce kullanmış olduğu amin bileşimlerinden daha verimli olduğunu ve çalışmak için daha az enerjiye ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor. Bu da sistemin maliyetini azaltacak ve küçük ölçekli işletmeler de kullanabilecek demek.

Dünya genelinde fosil yakıt kullanımına bağlı karbondioksit salımları, sadece 2013 yılında yeni bir zirve yaparak 35 milyar tonu aşmıştı. Karbondioksit üretiminde Çin, ABD, Hindistan, Rusya, Japonya ve Almanya başı çekiyor.

“Karbon salımını kabartma tozuna dönüştürecekler” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir