Ay yörüngesine insanlı uçuş yapılacak

SpaceX’in kurucusu Elon Musk, iki yolcunun 2018’de Ay yörüngesine gideceğini söyledi.

ABD’li milyarder Elon Musk’ın uzay aracı ve roket üreticisi şirketi SpaceX, parasını ödeyen iki kişiyi 2018 yılının sonuna doğru Ay yörüngesine göndereceğini duyurdu.

SpaceX’in internet sitesinden dün yapılan açıklamada, Ay’a gidecek insanların kimlikleri açıklanmadı ancak yüklü miktarda para ödedikleri belirtildi. Proje gerçekleşirse ABD, 45 yıl önceki Apollo uçuşlarından bu yana ilk kez Ay’a insan göndermiş olacak. Tabi bu sefer özel bir şirketin öncülüğünde gerçekleştirilecek.

Projeye göre iki kişi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo taşıyan Dragon 2 uzay kapsülü içerisinde Ay yörüngesine gidip gelecek. Ay yüzeyine iniş gerçekleşmeyecek. Dragon 2, Falcon 9 roketiyle birlikte NASA’nın tarihe damga vuran Apollo uçuşlarını gerçekleştirdiği 39A platformundan fırlatılacak. Falcon 9 roketinin ve Dragon 2 kapsülünün her yönleriyle bu tarz insanlı görevler için tasarlandığı belirtiliyor.

elon1
SpaceX’in CEO’su Elon Musk ve Dragon 2 kapsülü

SpaceX’in kurucu CEO’su Elon Musk, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile işbirliği sayesinde bu projenin gerçekleşebileceğini, iki kişinin kendilerinden önce kimsenin gitmediği bir şekilde hızlı ve uzağa Güneş sisteminin içinde yolculuk edeceğini kaydetti. Musk, “Kendilerinden önceki Apollo astronotları gibi uzaya insanlığın umutlarını ve hayallerini taşıyacaklar. Kimliklerini açıklayamıyoruz, tek söyleyebileceğim birbirlerini tanıyorlar ve Hollywood’dan değiller. Yolculara sağlık testleri yapılacak, ne olursa olsun riskli bir görev” dedi.

Daha önce de Mars’ı kolonileştirmek istediğini kaydeden Musk, geçtiğimiz Eylül ayında kızıl gezegene 2024 yılında 100 kişiyi göndereceklerini açıklamıştı.

BBC’nin haberine göre, bu alana yatırım yapan tek isim ise Musk değil. İngiliz iş adamı Richard Branson Virgin Galactic adlı şirketiyle, Amazon’un başında bulunan Jeff Bezos ise Blue Origin adlı girişimiyle Musk’ın rakipleri arasında yer alıyor. Branson’ın 250 bin dolar fiyat biçtiği bir uzay yolculuğu için Leonardo DiCaprio ve Ashton Kutcher gibi oyuncular isimlerini yazdırmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir