Telefonunuzu ‘akıllı’ dövmeyle kontrol edin (Video)

Almanya’da geliştirilen dokunmatik dövmeler ile akıllı telefonlar cilt üzerinden yönetilebiliyor.

Almanya’daki bilim insanları, mobil cihazların deri üzerinde kontrol edilebilmesini sağlayan dijital dövmeler geliştirdi.

The Financial Express gazetesinin haberine göre, Alman Saarland Üniversitesi’nden araştırmacıların üzerinde çalıştığı ‘SkinMarks’ adı verilen dövmelerin kalınlığı insan saçından daha ince. Su yardımıyla deriye işlenen dövme birkaç gün boyunca ciltte kalabiliyor. Dövmedeki dokunmatik butonlar akıllı telefonunuzu kontrol edebilmenizi sağlıyor.

Deriye işlenen geçici dövme kağıdına teller ve elektrotlar basmak için iletken mürekkep kullanan bilim insanları, vücudun istenilen her yerine hassas kontroller yerleştirebiliyor. Sadece dokunarak değil, parmakla yana kaydırarak, parmağı bükerek, veya deriyi sıkarak da komut verme işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Saarland Üniversitesi’nden Martin Weigel, geliştirdikleri sistemle ilgili şunları söylüyor: “İnsanlar sezgisel olarak kendi eklemlerinin veya doğum lekesi gibi yüksek ve belirgin cilt noktalarının yerlerini biliyor. Bu da onları dokunmaya duyarlı düğmeler için ideal yerler haline getiriyor. Akıllı telefonunuzun sesini, bir parmağınızı başka bir parmağın yanına yerleştirilen dövme boyunca kaydırarak ayarlayabilirsiniz. Dövmeli parmağınızı bükerek ses düzeyi kaydırma çubuğunu bir çalma ve duraklama düğmesi haline getirebilirsiniz. Yumruğunuzdaki dört ekleme farklı dokunmatik görevler verebilir, elinizi açtığınızda parmaklarınızı kaydırma alanına dönüştürebilirsiniz.”

Benzer araştırmalar arttıkça dövmeler de “akıllı” olmaya başlayacak. Mobil cihazlarınızı kontrol edebileceğiniz ve aynı zamanda geçici dövme olarak kullanabileceğiniz vücut eklentileri üretilecek. Weigel’e göre, bu dövmelerin en önemli özelliklerinden biri de kişilerin estetik zevklerine göre tasarlanabiliyor olmaları. Yani dövmeyi bir kolye, bileklik ya da yüzük şeklinde de kullanabileceksiniz.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir