Amber içinde 100 milyon yıllık üç böcek bulundu

Myanmar’da çıkarılan amberdeki yusufçuklar dinozorlarla aynı çağlarda yaşadı.

Çinli bilim insanları günümüze kadar amber (kehribar) içerisinde bozulmadan kalmış 100 milyon yıl yaşında üç yusufçuk böceği fosili buldu.

Çin Bilimler Akademisi Nanjing Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü’nden bir uzman ekibin Scientific Reports dergisinde yayınlanan araştırmasına göre, Myanmar’daki Hukawng Vadisi’nde bulunan ‘yijenplatycnemis huangi’ adlı amberdeki yusufçuklar, Cretaceous zaman diliminin ortalarında, dinozorlarla birlikte yaşadı. (Cretaceous = 145 ila 65 milyon yıl önceki aralıkta yaşanan zaman dilimi)

Üç erkek böceğin dişilerin ilgisini çekmeye çalıştıkları anlarda amberi oluşturan ağaç reçinesinin içine hapsolduklarını belirten bilim insanları, yusufçukların ince yapılarından ötürü nadiren böyle korunmuş olarak bulunduğunu belirtti. Böceklerin ‘tibia’ adı verilen büyümüş bacak kısımlarının bulunduğu, bunlarla dişileri etkilemeye çalıştıkları, günümüzdeki yusufçukların tibia kısımlarının daha az gelişmiş olduğu kaydedildi.

yusf3
Üç yusufçuk fosili (Çin Bilimler Akademisi)

Bitkilerden salınan reçine veya çeşitli sıvıların katılaşmış hali olan amberlerin içinde milyonlarca yıl öncesine ait canlılar mükemmel bir şekilde korunabiliyor. Çinli uzmanlar, amber madenlerindeki bilimsel araştırmaların artacağını, daha da şaşırtıcı keşiflerin olabileceğini söylüyor.

Geçtiğimiz ay bilim dergisi Cretaceous Research’te yayınlanan başka bir araştırmada, yine Hukawng Vadisi’nde çıkarılan bir kehribarın içinde kanatsız bir dişi böcek fosili (aethiocarenus burmanicus) bulunduğu bildirilmişti. Bu sıradışı böcek de yaklaşık 100 milyon yıl yaşındaydı.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Amber içinde 100 milyon yıllık üç böcek bulundu” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir