İkiz kardeşi beyninde ortaya çıktı

“Kardeşimle başım dertte” derken bunun sadece bir deyim olmaması ihtimalini de düşünün.

Hindistan’da bir kadının beyninden temizlenen tümörün, aslında onun hiç gelişmemiş olan ikiz kardeşi olduğu tespit edildi. Uzmanlar bu durumla oldukça sık karşılaştıklarını belirtiyor.

Popular Science ve NBC’nin haberlerine göre, 26 yaşındaki Hintli Yamini Karanam ikiz kardeşinin olduğunu bilmiyordu, ta ki bir beyin ameliyatı olana kadar. Karanam, bir üniversitede doktora yapmaya başladığında daha önce hiç olmayan bilişsel problemler yaşamaya başladı. Karanam, “Okuma ve dinleme esnasında problemler yaşıyordum. Mesela odada iki kişi konuşursa onların neler konuştuğunu anlayamıyordum” diyor.

Uzmanlar problemin ve çözümün ne olduğu konusunda hemfikirdi. Karanam’ın araştırmasını ABD’deki Los Angeles Kafatası İnceleme Enstitüsü’nden Hrayr Shahinian yürüttü. Karanam, tümörün beynin derinliklerinde olduğunu öğrenince organın bütünlüğünü minimal derecede bozan ameliyat tekniğini kabul etti. Bu tekniğin öncülerinden birisi olan Doktor Shahinian, “Kafatası açılıp, metal aletler kullanılıp ardından da mikroskop ile derinliklere inilen geleneksel ameliyatlardan farklı olarak bizim gerçekleştirdiğimiz operasyon anahtar deliği operasyonuydu” bilgisini veriyor.

150421-yamini-karanam-embryonic-twin
Yamini Karanam

Bu operasyon binlerce defa uygulanmış olsa da Karanam’ın tümörü beyninden alındığında, ona önem vermesine neden olacak bir durum yaşandı. Onun beynindeki ‘teratoma’ türünden bir tümördü; Karanam’ın deyişiyle “26 yıldır ona işkence yapan ikiz kardeşi”.

Bu tür tümörler, embriyonun gelişim sürecinde doku tabakalarının gelişmesindeki sorunlar sebebiyle meydana geliyor. Bunun sonucunda döllenmiş yumurtalar ayrılarak ikiz bireyler oluşturmak yerine, biri diğerinin içine yerleşiyor. Genelde teratomalar özel bir organın gelişmemiş parçalarından oluşuyor. Bazıları da saç, diş ve kemik gibi basit vücut parçalarından gelişiyor. Çok az rastlanan vakalarda ise organlar veya vücut parçaları, vücuda bağlanmadan ayrı bir şekilde büyüyor.

Teratomalar kötü huylu ya da Karanam’ınki gibi iyi huylu olabilir. Sonuç olarak, Karanam’ın tamamen iyileşmesi bekleniyor. Teratomalar vücudun çok farklı yerlerinde olabilir, en çok bilinen yerler ise yumurtalıklar, testisler ve genelde çocuklarda olmak üzere kuyruk sokumu. Hintli kadın, geri kalan hayatını “kafasında kardeşi olmadan” yaşayacak.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“İkiz kardeşi beyninde ortaya çıktı” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir