Araştırma: Erkeklerin sperm sayısı azalıyor

Özellikle Kuzey Amerika ve Avrupalı erkeklerin sperm sayısında önemli ölçüde düşüş görülüyor.

Bilim insanları, Kuzey Amerika, Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda’da yapılmış 185 araştırmayı inceledi. 1973 – 2011 yılları arasında, sanayileşmiş ülkelerdeki erkeklerin sperm sayısının yüzde 50’den fazla azaldığı belirlendi.

BBC ve Deutsche Welle’nin haberlerine göre, dev çalışma kapsamında toplam 43 bin erkeğin verileri incelendi. 44 yıllık süreçte ortalama sperm sayısı yüzde 52,4 oranında azaldı. Boşalma başına düşen ortalama sperm sayısındaki azalma ise yüzde 59,3 olarak tespit edildi.

Araştırmanın başındaki epidemiyoloji uzmanı Doktor Hagai Levine ve ekibi, ülkeleri batılı yaşam şeklinin hakim olduğu ve olmadığı yerler olarak iki gruba ayırdı. Sonuçları Human Reproduction Update adlı dergide yayınlanan incelemeye göre, Asya, Afrika ve Güney Amerika’daki erkeklerin sperminde ise istatistiklere yansıyacak derecede bir azalma saptanmadı. Ancak araştırmacılar bu bölgelerde sperm konusunda çok az çalışma yapıldığına dikkat çekiyor.

Sperm sayısındaki azalmanın sebeplerine ilişkin olarak ise ortada net bir kanıt yok. Ancak bazı bilim insanları böcek ilaçları ve naylon torbalarda kullanılan kimyasal maddelerden şişmanlık, sigara, stres, bazı diyet çeşitleri ve hatta çok fazla televizyon seyretmeye kadar birçok faktörü bu durumun olası nedenleri olarak sıralıyor.

Deutsche Welle’ye konuşan Münster Üniversitesi Reprodüktif Tıp ve Androloji Merkezi Direktörü Profesör Stefan Schlatt, spermlerin ne kadar hareketli olduğunun veya deforme olup olmadığının da bir rol oynadığına dikkat çekiyor. Birçok nedenin söz konusu olabileceğini ve bazı ilaçlardan cep telefonu kullanımına kadar geniş bir yelpaze üzerinde bu konunun incelenmesi gerektiğini kaydeden profesör Schlatt, son yıllarda batılı erkekler için bir değişimin olduğunun görmezden gelinemeyeceğini vurguluyor.

BBC’ye açıklama yapan Doktor Hagai Levine ise elde ettikleri sonucun kendilerini son derece kaygılandırdığını söylüyor. Levine, sperm sayısının mevcut oranda azalmasının ‘insanlığın sonunu getirebileceği’ uyarısında bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir