Kanser hücresini 1 dakikada öldüren molekül

ABD’de geliştirilen bu yapay makine – molekül, kanserli hücreyi matkap gibi delerek temizliyor.

İngiltere ve ABD’den bilim insanları, vücudun içine gönderildikten sonra kanserli hücrelerin içini matkap gibi delerek 60 saniyede ‘temizlik’ yapan bir motorize molekül geliştirdi.

ABD’deki Rice ve Kuzey Carolina üniversiteleri ile İngiltere’deki Durham Üniversitesi’nin bilim dergisi Nature’da yayınlanan ortak çalışmasına göre, ışık tarafından yönlendirilen bu ‘makine molekül’ önce kanserli hücrelerin zarlarında delikler açıyor. Sonra da molekülün içine konulmuş olan tedavi edici maddeler hücrenin içine akıtılıyor. Kanserli hücre 1 – 3 dakikada içeriden imha ediliyor.

Araştırmacılar, Durham Üniversitesi’nde yapılan bir laboratuvar testinde prostat kanseri hücresini bu yöntemle yok etmeyi başardı. Kızılötesi ışıkla harekete geçirilen makine-molekülün pervaneleri, saniyede 2 – 3 milyon kere dönerek kanserli hücre zarlarını adeta delik deşik ediyor. Molekülün ‘motoru’ aslında yüksek hızlı dönüşü gerçekleştiren pervane benzeri atom zincirlerinin tek bir yönde hareket etmesiyle çalışıyor.

Araştırma ekibinden doktor Robert Pal, “Farklı kanser hücrelerine göre hazırlanmış değişik motorize moleküller geliştirdik. Mevcut kemoterapi tedavilerine dirençli olanlar da dahil olmak üzere göğüs tümörleri ve cilt kanseri hücrelerini, ışıkla çalışan makine molekül sayesinde yok edebiliriz. Geliştirmeye açık bu sistem, kanser tedavilerinde çığır açabilir, ölüm oranlarını önemli derecede azaltabiliriz” diyor.

Çalışmaya katılan bir diğer doktor James Tour ise şunları söylüyor: “Bu nano-makineler o kadar küçük ki, yan yana 50 bin tanesini insan saçına sığdırabilirsiniz. Çalışmamızda nano-makineleri kullanarak ışık yardımıyla hayvan ve insan hücrelerine sondaj yapabileceğimizi, tedavi unsurlarıyla birlikte hücreyi içine doğru delebileceğimizi ve hastalıklı hücreleri kısa sürede temizleyebileceğimizi gösterdik. Kanser tedavisi için mükemmel bir uygulama olacak.”

Mikroorganizmaların ve küçük balıkların kanserli hücrelerinde başarılı olan yöntem, sırasıyla kemirgenlerde ve insanlarda da test edildikten sonra hastanelerde uygulanabilir hale gelecek.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Kanser hücresini 1 dakikada öldüren molekül” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir