Vücudun içini gösteren kamera üretildi

İskoçya’da geliştirilen kamera, yüksek maliyetli röntgen uygulamalarının yerini alabilecek.

İskoçya’daki bilim insanları, insan bedeninin içini gösterebilen yeni bir kamera geliştirdi. Cihaz, doktorların hastayı incelemeleri sırasında endoskop gibi tıbbi cihazların vücut içindeki ilerlemesini takip etmelerine yardımcı olacak.

BBC ve Daily Mail’in haberlerine göre, Heriot-Watt ve Edinburgh üniversiteleri tarafından tasarlanan yeni kamera vücudun içindeki ışık kaynaklarını takip ediyor. Böylece endoskop aletinin uzun esnek tüpünün ışıklı ucu tespit ediliyor ve kaydedilen ilerleme izlenebiliyor. Tıp dünyasında şu anda ağırlıklı olarak yüksek maliyetli röntgen gibi tarama teknolojileri kullanılıyor. Yeni sistem ile görüntüleme masraflarının azaltılması mümkün olacak.

Kamerayı geliştiren ekipte yer alan Edinburgh Üniversitesi’nden Profesör Kev Dhaliwal, “Bu teknolojinin çok farklı şekillerde kullanılabilme potansiyeli mevcut. Cihazın yerinin vücut içinde tespit edilebilmesi, sağlık hizmetlerinde yapılan birçok uygulama için kritik önem taşıyor” dedi.

endoskop_kamera
İki üniversitenin birlikte geliştirdiği kamera

Yapılan ilk testler, prototip cihazın, normal koşullar altında dokunun 20 santimetre altına kadar nokta ışık kaynağını takip edebildiğini gösteriyor. Böylece endoskop aletinin kesin yeri net bir şekilde belirlenebiliyor. Oldukça kullanışlı olan kamera, hastanın yatağına da taşınabiliyor ve her yerde kullanılabiliyor. Geliştirmeye açık olan cihazın, yakın gelecekte pahalı x – ray yöntemlerinin yerini alabileceği belirtiliyor.

Endoskopi, ucunda kamera olan, kıvrılabilen, yaklaşık 110 ila 140 santimetre uzunluğunda ve 8-10 milimetre çapında bir aletle yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağı ve kalın bağırsağın görüntülenmesi işlemi olarak tanımlanabilir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarında hem teşhis hem de tedavi amacıyla kullanılıyor.

endoskop_kamera1
Kameranın yatağında bulunan hastaya uygulanması

“Vücudun içini gösteren kamera üretildi” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir