‘Cassiopeia’nın Hayaleti’ görüntülendi!

‘IC 63’ bulutsusunun büyüleyici görüntüsü Hubble Uzay Teleskobuna yansıdı.

Hubble Uzay Teleskobunun yaptığı sayısız gözlem arasında, Samanyolu Galaksisinin en hoş manzaralarından birisini sunan ‘IC 63’ bulutsusunun yeri bir başka. Kraliçe (Cassiopeia) Takımyıldızı yönünde yer alan ve eşsiz güzelliği ile ‘Cassiopeia’nın Hayaleti’ olarak da anılan bu salma bulutsu, Dünya’dan yaklaşık 550 ışık yılı uzaklıkta parıldıyor. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre).

Teleskobun 2016 yılı Ağustos ayında elde ettiği en yeni ‘IC 63’ görseli, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından dün yayınlandı. Son derece ışıltılı bir yıldız olan, 34 bin tane Güneş parlaklığındaki ‘Gama Cassiopeiae’nin beslediği bulutsu, bu yıldızdan açığa çıkan enerjinin parlattığı gaz ve toz yoğunluğu ile şeklini alarak adeta bir hayalet gibi süzülüyor uzayın derinliklerinde.

Mavi – dev sınıfındaki ‘Gama Cassiopeiae’ yıldızından açığa çıkan güçlü ultraviyole ışınlar, bulutsunun hidrojenden oluşan esrarengiz görünümünü meydana getiriyor. ‘IC 63’ün önemli kenar parçaları bu sıcak yıldızdan gelen yoğun radyasyonun etkisiyle parlıyor.

ic_63_bulutsu

İlk kez 1890 tarihinde Isaac Roberts tarafından gözlemlenen ‘Cassiopeia’nın Hayaleti’nin Hubble tarafından çekilmiş bu büyüleyici fotoğrafının büyük ve orjinal haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz: NASA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir