Dünyanın en büyük dijital kamerası gökteki gizemlere ışık tutacak!

Dünyanın en büyük dijital kamerası, 10 yıldan uzun süren ve 700 milyon dolara mal olan çalışmalar sonucunda ilk fotoğrafını çekti. ABD’nin iki federal dairesinin ortak projesi, gelecek 10 yıl boyunca evrenin görüntülerini kaydetmek için tasarlandı.

Voice of America (VOA – Amerika’nın Sesi)’nin haberine göre, türünün tek örneği olan bu dev kamera, Şili’deki uzak bir dağın tepesinden uzayın derinliklerindeki bilinmezlere çevrilecek.

VOA’ya konuşan Rubin Gözlemevi Başkanı Steven Kahn, “Çok büyük bir kameraya ihtiyacımız olduğunu biliyorduk. İhtiyaç duyduğumuz kamera bugüne kadar üretilen kameraların hepsinden daha büyüktü” diyor.

Kahn, 3 milyar piksel çözünürlüklü, yani bir akıllı telefonun 300 katı büyüklüğünde bir kameranın yapımına liderlik yapıyor. Bu kamera 10 yıl boyunca gökyüzündeki yıldızların zaman atlamalı (time-lapse) çekimini yapacak. Kahn, “Eğer bunu 10 yıl boyunca sürekli olarak yaparsanız o zaman gökyüzünün her yerinin binlerce görüntüsüne sahip olursunuz. Görüntüleri karşılaştırarak gökyüzünde değişen ve hareket eden her şeyi görebilirsiniz” diye konuşuyor.

Kameranın 2023 yılında görüntü toplamaya başlaması bekleniyor. Haberin diğer detaylarını yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir