Deniz suyunu içilebilir hale getiren filtre geliştirildi

ABD’deki Northeastern Üniversitesi’nden bilim insanları, inek gübresinden üretilen bir köpük geliştirerek deniz suyundaki tuzu filtreledi ve içilebilir su elde edilmesini sağladı.

Phys.org’un haberine göre, daha çok gübreleme işlemlerinde kullanılan inek dışkısı ile içilemeyecek suyu arıtıp temizleyen bir filtre geliştirildi. Haberde, aşırı ısıya maruz bırakılan gübrenin karbon tozlarına dönüştürüldüğü ve bu maddelerden bir köpük oluşturulduğu belirtildi.

Sistem şöyle işliyor: Deniz suyu üzerinde yüzen köpük, güneş ışığını aldığında siyah malzemenin altındaki tuz buharlaşıyor ve içilebilir su olarak köpüğün içinden geçiyor.

UNICEF’e göre, dünyada su kıtlığı çeken bölgelerde yaşayan yaklaşık 1,42 milyar insan var ve toplam suyun sadece yüzde 3’ü içilebilir durumda. Birçok bilim insanı okyanus suyunu içilebilir suya dönüştürmek için durmadan çalışıyor. ‘Desalination’ (tuzdan arındırma) adı verilen bu projelerin büyük kısmı hayata geçirilemeyecek kadar maliyetli.

Fotoğraf: Northeastern Üniversitesi

Northeastern Üniversitesi’nden araştırmayı yürüten profesör Yi Zheng, geleneksel köpük malzemelerin üretilmesinin biraz pahalı olduğunu ve materyallerin sürdürülebilir olmadığını belirterek şunları ekliyor:

“Suyu arındırma işleminin tamamı elektrik tüketiyor. Bunun üzerine biz de sürdürülebilir bir enerji kaynağı bulduk: Güneş ışığı. Güneş panellerine ihtiyacımız da yok. Köpüğün kendisi gün ışığı ile faaliyete geçiyor. Yerel çiftliklerden inek gübresi topladık ve içlerindeki bakterileri öldürmek için 1700 dereceye kadar ısıttık. Bakterileri temizledikten sonra karbon tozlarından köpüğümüzü elde ettik. Okyanus suyundan filtrelediğimiz su oldukça taze.”

Kullandıkları malzemelerin tamamen doğal olduğunu kaydeden Yi Zheng, “Sistem elektriğe ihtiyacı olmadığı için oldukça düşük maliyetli” diyor.

Yi Zheng ve ekibinin geliştirdiği bu teknoloji, suya ihtiyaç duyan yerel toplulukların kendi tuzdan arındırma sistemlerini inşa etmeleri için önemli bir fırsat. Bu da dünya çapında içme suyuna eşit erişime doğru ilerlemek için önemli olabilir. Araştırmacılar, köpük filtrelerinin daha geniş kitlelere ulaşması için çalışmalarını sürdürecek.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir