Bildiğimiz her şeyden eski 5 uzak gezegen keşfedildi

Kepler–444 adı verilen bu yıldız ve çevresindeki gezegenler yaklaşık 11,2 milyar yıl yaşında.

Dünya’dan 117 ışık yılı ötede (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) içinde 5 kayalık gezegen bulunan ‘antik’ bir yıldız sistemi tespit edildi.

Kepler Uzay Teleskobu’nun verileri üzerinde çalışan bir uluslararası gökbilimci takımının 4 yıl süren ortak araştırmasına göre, Kepler–444 adı verilen bu yıldız ve çevresindeki gezegenler yaklaşık 11,2 milyar yıl yaşında.

BİLİNEN YAŞAMA UYGUN DEĞİLLER

Bilim insanları, evrenin 13,8 milyar yıl, içinde bulunduğumuz Güneş sisteminin ise 4,5 milyar yıl yaşında olduğunu hatırlatarak Kepler–444 yıldızını ve kayalık gezegenlerini “çok yaşlı ve gizemli” olarak nitelendiriliyor.

Astrophysical Journal dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, yıldızın etrafında dönen 5 gezegenin en küçüğü Merkür, en büyüğü ise Venüs boyutlarında. Kendi yıldızlarına çok yakın bir yörüngede döndükleri için ise aşırı sıcak yüzeyleri bilinen yaşama uygun değil.

11
Kayalık gezegen illüstrasyonu

“ARKEOLOJİK SİT ALANI GİBİ”

Bilim insanları, bölgenin adeta bir arkeolojik sit alanı gibi olduğunu kaydediyor. Avustralya’daki Sydney Üniversitesi’nden Daniel Huber, “Daha önce hiç böyle bir şey görmedik. Bu kadar yaşlı bir güneş ve etrafındaki küçük gezegenlerin sayısı gerçekten bu yıldız sistemini özel kılıyor. Evrenin ilk zamanlarından kalma karasal gezegenler barındıran böyle antik bir güneş sistemiyle karşılaşmak olağandışı” yorumunu yaptı.

GEZEGEN AVCISI KEPLER

Söz konusu güneş sisteminin yaşı, Kepler–444 yıldızından gelen osilasyonların (dalgalanmaların) ölçülmesiyle bulundu. Araştırmaya Avrupa, Avustralya ve ABD’den bilim insanlarının katıldığı açıklandı.

Kepler Teleskopu, uzaya fırlatıldığı 2009 yılından beri Güneş Sistemi’nin dışında 1000’den fazla gezegen gözlemlenmesini sağladı. Yine gezegen olduğu düşünülen 4 bin 200 ‘aday’ gökcismi üzerindeki çalışmalar da halen sürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir