Canlı bir hücre ilk kez böyle görüntülendi (Video)

Yaşayan hücrelerin içindeki kimyasal süreci gerçek zamanlı ve 3 boyutlu olarak izlemeyi sağlayan bir mikroskop geliştirildi.

Nobel ödüllü Amerikalı fizikçi Eric Betzig ve ekibi, yaşayan hücrelerin içindeki kimyasal süreci gerçek zamanlı ve 3 boyutlu olarak izlemeyi sağlayan yeni bir mikroskop geliştirdi.

8 Ekim 2014’te kimya alanında Nobel ödülüne layık görülen 3 bilim insanından birisi olan Eric Betzig, bu sefer de ‘örgü yaprak’ adı verilen bir mikroskopla çığır açtı.  ABD’nin Virginia eyaletindeki Howard Hughes Sağlık Enstitüsü’nde çalışmalarını sürdüren Eric Betzig, geleneksel mikroskoplardaki sınırları ‘floresan’ adı verilen moleküllerin yardımıyla aştı.

onizlemee

Betzig’in araştırmasına göre, bir floresan molekülü hücrenin değişik bölümlerine yapışabiliyor ve ışığın belirli bir dalgaboyu ile uyarılabiliyor. Bu da farklı dalgaboylarında yeni ışınımların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Eric Betzig ve ekibinin geliştirdiği ileri teknoloji ürünü ve karmaşık filtreler, açığa çıkan ışığı belirliyor ve hücrenin gerçek zamanlı görüntüleri elde ediliyor. Detaylı bir hücre görüntüsünün elde edilmesinde 40 bin ila 100 bin arasında anlık fotoğraf çekiliyor.

Geliştirilen bu mikroskop sayesinde bilim insanları, hücreye zarar vermeden ya da çok az zararla içindeki süreci daha detaylı bir şekilde inceleyebilecek. Biyolojik örneklerden yüksek çözünürlüklü görüntü alabilme yeteneği sayesinde hücresel ve hücre altı seviyede neler gözlemlenebileceğine dair yeni bilgiler elde edilebilecek. Yöntem birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilecek.

Eric Betzig ile birlikte ABD’li William E. Moerner ve Alman Stefan W. Hell, geliştirdikleri ‘yüksek çözünürlüklü floresan mikroskop’ ile 2014 yılı Nobel kimya ödülüne layık görülmüşlerdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir