Atlantik’teki dev dalga yükseklik rekoru kırdı

Outer Hebrides adaları yakınlarındaki okyanus dalgası 6 katlı bir bina yüksekliğindeydi.

Dünya Meteoroloji Örgütü, Atlas Okyanusu’nun kuzeyindeki bir şamandıranın 19 metre yüksekliğinde dalga tespit ettiğini bildirdi. Bu da yaklaşık 6 katlı bir bina yüksekliği anlamına geliyor.

BBC’nin haberine göre, 4 Şubat 2013’te, İzlanda ve İngiltere arasındaki Outer Hebrides adaları yakınlarında, bir şamandıranın kaydettiği en büyük dalga oluştu. 19 metre yüksekliğindeki dalga, saatte 82 kilometre hızla esen fırtınada meydana geldi.

Okyanustaki şamandıraların kaydettiği bir önceki rekor, 2007 yılı Aralık ayında, yine kuzey Atlantik’te gerçekleşen 18,27 metre yüksekliğindeki dalgaya aitti. Şamandıralar, okyanusları izleyerek açık denizlerdeki meteorolojik tehlikelerin tahmin edilmesinde ve gemilerin uyarılmasında kullanılıyor.

Bununla birlikte, şamandıraların gözlemleri dışında bilinen en büyük okyanus dalgası 2000 yılında kayıtlara geçti. İskoçya’nın batı kıyıları açıklarında bir gemi, tam 29 metre yüksekliğinde dalga tespit etti.

Özellikle yılın bu dönemlerinde, Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde Kanada kıyılarından itibaren İzlanda’nın güneyine ve İngiltere’nin batısına doğru çok büyük dalgalar gerçekleşiyor.

Tarihte bilinen en yüksek dalga ise bir tsunamiye aitti. 9 Temmuz 1958’de, Alaska’nın Lituya Körfezi’nde meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından 30,6 milyon metreküp kaya ve toprak denize akmış, yerleşim biriminin olmadığı körfezde 524 metre yüksekliğinde inanılmaz bir dalga oluşmuş, 5 kişi hayatını kaybetmişti.

Aşağıdaki videoda okyanuslardaki dev dalgalarla mücadele eden bazı yük gemilerinin görüntüleri yer alıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=dBJM5yV7T-M


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir