Yeni yıl yeşil kuyruklu yıldız ile geliyor

Yeşil kuyruklu yıldız yarın Dünya’nın yakınından geçerek 2017’ye merhaba diyecek.

Gökbilimciler 31 Aralık 2016 günü Dünya’nın yakınından yeşil bir kuyruklu yıldızın geçeceğini bildirdi.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, ’45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková’ adı verilen gök cismi, hilal şeklindeki Ay’ın sağ tarafında belirecek. Çıplak gözle görülemeyecek kuyruklu yıldızın bir ışıltısını yakalamak için en azından dürbün yeterli olabilir. Söz konusu cisim, ortalama 5 yılda bir gezegenimizin civarından geçiyor. Maviye çalan parlak yeşil baş kısmıyla dikkat çekiyor.

45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková, ilk olarak 15 Aralık’ta batı ufkunda ‘gözlemlenebilir’ duruma geldi. 21 Aralık’ta yeşil başı ile toz ve gazdan oluşan kuyruğu belirdi. 31 Aralık akşamı ise Dünya’nın yanından geçip giderek bizimle birlikte 2016’ya veda edecek.

onizlemeee
2011 yılındaki geçişi sırasında çekilen fotoğraf (NASA)

KUYRUKLU YILDIZ NEDİR?

İsimlerinde yer almasına rağmen aslında yıldız olmayan bu gök cisimleri, buz (su ve donmuş gazlar) ve (bir nedenle Güneş Sistemi’nin oluşumu sırasında gezegenlerde yoğunlaşamamış) kozmik toz karışımından oluşurlar. Kuyruklu yıldızlar, Güneş yakınından yüzlerce geçiş sonunda (yaklaşık 500 geçiş sonunda), buz ve gazlarının tamamına yakınını yitirerek asteroidlere benzer bir görünüm kazanırlar. Muhtemelen Dünya’ya yakın asteroidlerin bazıları ölü kuyruklu yıldızlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir