Evrenin en parlak galaksisi: ‘CR7’

Altılık Takımyıldızı’nda yer alıyor. En eski ve parlak yıldız kümelerinden 3 kat daha fazla ışıldıyor.

Bilim insanları, şimdiye kadar gözlemlenebilen en parlak galaksiyi (yıldız kümesini), Dünya’dan 12,9 milyar ışık yılı uzaklıkta buldu. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre). Evrenin ilk dönemlerinde oluştuğu belirtilen ‘Cosmos Redshift 7’ kod adlı antik galaksiye, Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo’dan ilham alınarak kısaca ‘CR7’ adı verildi.

Keşif, Avrupa Güney Yarımküre Astronomik Araştırmalar Organizasyonu (ESO)’nun Şili’nin Atacama Çölü’nde yer alan dev yer teleskobu ile gerçekleştirildi. Evrenin doğumundan sadece 800 milyon yıl sonra oluştuğu belirtilen yaşlı galaksi Altılık Takımyıldızı’nda yer alıyor.

EVRENİN İLK YILDIZLARI

Genç evrenin bilinen en parlak galaksilerinden en az 3 kat daha fazla ışıldayan ‘CR7’, içerisinde ilk nesil yıldızların örneklerini içeren güçlü kanıtlar bulunduruyor. Büyük kütleli, parlak ve şimdiye kadar sadece teorik olarak öngörülen elementleri barındırdığı, bunların da yıldızları ve etraflarındaki gezegenleri oluşturduğu düşünülüyor. Gökbilimciler uzun süredir ilk nesil yıldızların varlığına dair teoriler öne sürüyor. Bu tür yıldızlara ‘Popülasyon III’ yıldızları adı veriliyor. Büyük Patlama (Big Bang)’den sonra oluşan ilk maddelerle meydana geldikleri sanılıyor.

GÜNEŞ’TEN BİNLERCE KAT BÜYÜK YILDIZLAR İÇERİYOR

‘Popülasyon III’ yıldızları genellikle inanılması güç boyutlara ulaşıyor. Güneş’ten binlerce kat daha büyük olan bu antik yıldızlar, hidrojen ve helyumu daha ağır elementlere çeviriyorlar. İki milyon yıl içerisinde patlayarak dev süpernovalar oluşturuyorlar. Bu süpernovalar, yeni nesil yıldızları ve gezegenleri oluşturan fabrikalara, yani nebulalara dönüşüyor.

ESO’daki bilim insanları, ‘CR7’ galaksisini inceledikçe evrenin ilk zamanlarında yıldızların ve gezegenlerin oluşumu hakkında daha fazla bilgi edinebileceklerini kaydediyor. Araştırma sonuçları Astrophysical Journal’da yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir