Andromeda’nın nefes kesen görüntüsü

Astro-fotoğrafçı Rogelio Bernal Andreo, Andromeda Galaksisi’nin eşsiz güzelliğini böyle fotoğrafladı.

Yalnızca 2,5 milyon ışık yılı uzağımızdaki Andromeda Galaksisi ya da teknik adıyla Messier 31, evrenin genişliği düşünüldüğünde hemen yanıbaşımızdaki kapı komşumuz. (1 ışık yılı = Yaklaşık 10 trilyon kilometre). 260 bin ışık yılı genişliğinde olan bu sarmal galaksinin en büyüleyici fotoğraflarından birisini Amerikalı astro-fotoğrafçı Rogelio Bernal Andreo çekti. siteeFotoğrafın orjinal ve büyük haline aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz:
Deepskycolors

Görüntünün en güzel özelliklerinden birisi, filtre kullanılmadan tamamen doğal renkleriyle çekilmiş olması. Ancak ışığın çok özel bir dalga boyu (ya da renkleri) kullanılarak saatler boyunca çekim yapıldı. Kırmızı tonlar, evrenimizde en yaygın element olan hidrojeni temsil ediyor.

Mitolojik bir kavram olan Andromeda, ‘zincire vurulmuş prenses’ anlamına geliyor. Spitzer Uzay Teleskobu’ndan elde edilen verilere göre, Andromeda Galaksisi yaklaşık bir trilyon yıldıza ev sahipliği yapıyor.

SAMANYOLU, ANDROMEDA İLE ÇARPIŞACAK

Bilim insanları, Dünya’nın da içinde yer aldığı Samanyolu Galaksisi ile Andromeda Galaksisi’nin yaklaşık 4 milyar yıl sonra çarpışacağını öngörüyor. Araştırmalara göre Andromeda, Samanyolu’nun sahip olduğu hızın 2 katı süratle üzerimize geliyor. Çarpışmanın şiddetiyle iki galaksinin ve barındırdıkları milyarlarca yıldızın yörüngeleri darmadağın olacak. Samanyolu, bugün bulunduğu galaktik merkezinden çok uzaklara savrulacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir