Dünya’nın yeni kuzeni: GJ1132b

Dünya ile aynı boyutlarda olan GJ1132b gezegeninin su zengini bir atmosferi olduğu belirlendi.

İlk olarak 2015 yılında keşfedilen GJ1132b hakkındaki yeni bir araştırma, Dünya’dan 39 ışık yılı uzaklıktaki bu gezegenin ‘su zengini’ kalın bir atmosferi olduğuna işaret ediyor. (1 ışık yılı = Yaklaşık 10 trilyon kilometre).

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, İngiltere’deki Keele Üniversitesi’nden John Southworth önderliğindeki araştırma ekibi, GJ1132b’yi ‘transit geçiş gezegen tespiti’ yöntemiyle yeniden inceledi. Bu metod sayesinde bir gezegenin kendi yıldızı önünden geçerken oluşturduğu küçük gölge incelenebiliyor ve ışığın yansımasından atmosfer bilgileri hakkında ipuçları elde edilebiliyor.

Dünya’dan yaklaşık 1,2 kat daha büyük olan ve kaya – demir bileşiminden oluştuğu düşünülen GJ1132b, Güneş’in beşte biri büyüklüğündeki cüce yıldız Gliese 1132 etrafında dönüyor. Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi’ni kullanan gökbilimciler, söz konusu gezegenin 9 geçişini gözlemledi. Yıldızın, gezegenin kalın atmosferinden yansıyan ışığının spektrumu, su açısından zengin bir dünyanın ilk işaretlerini gösterdi.

gezegen
Güneş – Dünya ve Gliese 1132 – GJ1132b karşılaştırması

Su zengini bir atmosfere sahip olsa bile bu GJ1132b’nin bilinen insan yaşamına uygun bir yer olduğu anlamına gelmiyor. Gliese 1132’ye oldukça yakın bir yörüngede seyreden gezegenin bir yılı sadece 1,6 gün uzunluğunda. Dünya’nın Güneş’ten aldığı radyasyonun 19 katına maruz kalıyor. Yüzey sıcaklığının ortalama 136 – 306 derece arasında seyrettiği düşünülüyor. İnsan için çok sıcak bir ortam olsa da istikrarlı kalın bir atmosferi tehdit etmiyor. Hatta yüzeyde akıcı su bile görülebilir.

Bilim insanları, evrenin uçsuz bucaksız genişliği düşünüldüğünde neredeyse yanıbaşımızda sayılan GJ1132b’nin önemli bir gezegen olduğu görüşünde. Yıldızına yakın olmasına rağmen kalın, su zengini bir atmosfere sahip. Ayrıca Gliese 1132 gibi cüce yıldızlar daha az ısı ve ışık yaydıkları için çevrelerindeki yakın gezegenlerin ‘yaşama uygun’ olması ihtimali artabiliyor.

Şimdilik gizemlerle dolu olan GJ1132b hakkında önümüzdeki yıllarda yapılacak yeni araştırmalar ile daha net bilgiler elde edebileceğiz.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir