ABD’deki IBM araştırmacıları, maddenin en küçük yapı taşı atomda veri depolayarak dünyanın en ‘mini’ sabit diskini geliştirdi.
Bilim dergisi Nature’da yayınlanan çalışmaya göre, California eyaletindeki IBM Araştrıma Merkezi’nden uzmanlar, sadece tek bir atom kullanılan nano ölçekte teknoloji ile kredi kartı kalınlığındaki bir sabit diske 60 milyon şarkı içeren iTunes ve Spotify arşivlerinin yüklenebileceğini bildirdi.
Bir atomu manyetik hale getirerek sıvı helyumla soğutan ve aşırı miktarda vakum uygulayan bilim insanları, inanılmaz derecede az bir alanda tek bit (0 veya 1) veri depoladı. Araştırma ekibinden nano – bilimci Christopher Lutz, “Bu çalışmayı, teknolojiyi en temel seviyeye, yani atomik ölçeğe küçülttüğümüzde neler olabileceğini anlamak için yaptık” diye konuştu.
IBM uzmanları, atomda veri depolayabilmek için 1986 yılında fizikçiler Gerd Binnig ve Heinrich Rohrer’in Nobel ödülü almasını sağlayan Tarama Tünelleme Mikroskobu (STM) sistemini kullandı. Bu yöntem, atomik ölçekteki elektronik araştırmalarda, kuantum mekaniğinde elektronların kendi sınırlarına kadar itilebildiği ‘tünelleme fenomeni’ olarak biliniyor.

Bilim insanları, hava moleküllerinden ve diğer kirletici unsurlardan arındırılmış STM’in içindeki olağanüstü vakum koşullarını kullanarak nadir bulunan holmiyum elementi atomu üzerinde oynama gerçekleştirdi. Mikroskop bu sırada manyetik okuma ve yazma işlemine kararlılık katmada önemli bir unsur olan sıvı helyum soğutması uyguladı. Böylece Lutz ve ekibi, toplu iğne başının milyonda biri genişliğinde bir alana veri depolamayı başardı.
Bir karşılaştırma yapacak olursak, günümüzün sabit diskleri tek bir bit veri depolamak için 100 bin atom kullanıyor. IBM araştırmacıları, kendi uyguladıkları yöntem ile 1000 kat daha geniş diskler oluşturulabileceğini belirtiyor. Ancak tekniğin uygulanması süreci hayli pahalı ve zorlu. Atomda veri depolamanın ticari amaçla kullanılarak herkese ulaştırılabilmesi için laboratuvar çalışmaları sürecek.