Belçika’daki bilim insanları, Rusya’da ortaya çıkarılan ve daha önce bilinmeyen bir su altı sürüngeni türünün devasa boyutlardaki fosilini incelemeyi tamamladı. Bu tarih öncesi yaratığın, dinozorların yeryüzünde bulunduğu antik çağlarda okyanuslara hükmeden canlılardan biri olduğu belirtiliyor.
İngiliz The Independent gazetesinin haberine göre, Luskhan Itilensis (Volga’nın Usta Ruhu) adı verilen deniz sürüngeninin sadece kafasının uzunluğu yaklaşık 1,5 metre. Büyük su dinozoru Pliosaur’un bir benzeri olduğu düşünülen canlının baş kısmı, bugün bazı nehir yunuslarında olduğu gibi ince gagalı bir yapıdan oluşuyordu.
Fosil, aslında Rusya’nın Ulyanovsk şehri yakınlarında, Volga nehri kıyısında 2002 yılında bulunmuştu. Ancak nasıl bir canlıya ait olduğuna dair bulgular ancak yeni anlaşılabildi. Pliosaurlar, gerçekten dinozor olmamalarına rağmen 205 milyon yıl – 142 milyon yıl arasındaki Jurassic döneminde yaşamış olan Plesiosaur ailesinin bir türü. Bu dönemin en üstün yırtıcıları arasındaydılar. Dört büyük yüzgeç, sert bir gövde ve uzunluğu değişen boyun kısmından oluşan alışılmadık bir vücut şekilleri vardı.
Bulunan yeni fosilin gagası (ya da gaga şeklindeki çıkıntısı) daha önce görülmemiş bir şekilde narin bir yapıdan oluşuyor. Belçika’daki Liege Üniversitesi’nden araştırmayı yürüten ekibin lideri Valentin Fischer, “En dikkat çekici sonuç, Pliosaurların daha önce varsayılandan çok daha geniş bir ekolojik alanda koloniler kurdukları gerçeği” diyor.
Bilim insanları, Pliosaurların 145 milyon yıl önceki büyük yok oluşlarına kadar yaklaşık 135 milyon yıl kadar hayatta kaldıklarını düşünüyor. Yani dinozorların neslinin 66 milyon yıl önceki tükenişinden çok daha önce yeryüzünden silinmişlerdi.
‘Volga’nın Usta Ruhu’ şu ana kadar bulunan en büyük deniz canavarı fosili değil. Bir kafe sahibi olan Kevan Sheehan, 2009 yılında İngiltere’nin güneyindeki Dorset Jurassic Uçurumu’nda yaklaşık 15 metre uzunluğunda bir Pliosaur fosilini kademeli olarak ortaya çıkarmıştı. (Fosile Pliosaur Kevani adı verilmişti.)
2008 yılında Norveç’in Svalbard Adası’nda bir başka Pliosaur fosili bulunmuştu. Bu deniz sürüngeninin bir ısırığı ile oluşan basınç, 6,5 santimetre kareye 15 ton gücündeydi. Bu da, Tyrannosaurus Rex’in çenesinden 11 kat, günümüzdeki timsahlardan ise 13 kat fazla bir güç demek. Valentin Fischer ve ekibinin araştırma sonuçları Current Biology dergisinde yayınlandı.
(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)
“Otobüs büyüklüğünde deniz canavarı fosili bulundu” için bir yorum