https://www.youtube.com/watch?v=X5-x7nFCMok
ABD merkezli lastik teknolojileri devi Goodyear, canlı yosunla çalışan ve havayı temizleyen çevre dostu ‘Oxygene’ lastik konseptini tanıttı.
88. Cenevre Uluslararası Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan bu transparan lastiğin rengi yeşil ve içi tamamen canlı yosunla kaplı. Yaklaşık 2,5 milyon aracın seyrettiği, nüfusu 10 milyonun üzerindeki mega kentlerde havanın temizlenmesine yardımcı olmak için tasarlanmış.
Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, lastiğin içindeki yosun, jantın üzerindeki küçük delikler aracılığıyla karbondioksiti emiyor. Fotosentez süreci için güneş ışığı gerekiyor. Lastik bu nedenle transparan yapılmış. Lastiğin üzerindeki girinti ve çıkıntılar da gövdesindeki yosunun beslenmesi adına gerekli suyu emmesi için konulmuş. Yani özetle güneş ışığı, karbondioksit ve yosun birleşiyor ve ortaya oksijen çıkıyor.
‘Oxygene’ hava kirliliğini azaltmanın yanısıra fotosentez sırasında oluşturulan enerjiyi kullanarak kendi elektriğini de üretiyor. Lastiğin hammaddesi, geri dönüştürülen eski lastiklerden elde edilen kauçuk.
Goodyear yetkilileri, “Kullanılmış lastikleri elden çıkarma ya da geri dönüştürme konusunda zaten zorlanıyorduk. Bu soruna çözüm bulmak için bütünsel bir yaklaşım geliştirmemiz gerekiyordu. Otomotiv sektörünün odaklandığı gibi aracın motorunun ötesinde, araba kullanımından motoruna, otomobil üretimi birçok çevresel zorlukla karşı karşıya. Bunu çözmeye çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.
Konsept lastiğin piyasaya çıkmadan önce uzun bir saha testinden geçirilmesi gerekiyor. Goodyear bunu önümüzdeki aylarda tamamlamayı planlıyor.
“Havayı temizleyen araç lastiği geliştirildi (Video)” için bir yorum