En gizemli beş galaksi fotoğraflandı: Kozmik ‘havai fişekler’

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)’nun Şili’deki Çok Büyük Teleskobu (VLT)’yi kullanan gökbilimciler, içlerinde milyarlarca yıldız barındıran beş gizemli galaksinin renkli kozmik havai fişekleri andıran yeni görüntülerini elde etti.

Dünya’dan 55 milyon ışık yılı uzaklıktaki NGC 4303 galaksisi. (ESO – VLT)

ESO’dan yapılan açıklamaya göre; elde edilen görüntüler galaksilerin farklı bileşenlerini ayrı renklerde göstererek gökbilimcilerin buradaki genç yıldızların ve çevrelerindeki gazın konumlarını tespit etmelerini sağladı.

Dünya’dan 45 milyon ışık yılı uzaklıktaki NGC 4254 galaksisi. (VLT – ESO)

Gökbilimciler yıldızların gaz bulutlarında oluştuklarını biliyor, ancak yıldız oluşumunu neyin başlattığı ve bir bütün olarak galaksilerin buradaki rolü esrarını koruyor. Bu süreci anlamak için bir grup araştırmacı yerde ve uzayda konuşlu güçlü teleskopları kullanarak değişik türden yakın galaksileri gözleyerek yıldız doğumuna imkân veren farklı galaksi bölgelerini taradı.

Dünya’dan 31 milyon ışık yılı uzaklıktaki NGC 3627 galaksisi (VLT – ESO)

Gökbilimciler yıldız oluşumunun gerçekleştiği ve gerçekleşmesinin beklendiği bölgeleri inceleyerek, yeni yıldızların doğumunu tetikleyen, hızlandıran ya da durduran etkileri daha iyi anlamaya çalışıyor. Ortaya çıkan dikkat çekici görüntüler komşu galaksilerdeki yıldız doğumevlerine renkli bir bakış açısı getirecek.

Dünya’dan 80 milyon ışık yılı uzaklıktaki NGC 1087 galaksisi (VLT – ESO)

Araştırmaya Almanya, Heidelberg Üniversitesi’nden katılan Kathryn Kreckel, “Ortaya çıkarmak istediğimiz çok sayıda gizem var. Yıldızlar bulundukları galaksilerin özel bölgelerinde daha sık mı doğuyor — eğer öyleyse, neden? Yıldızların oluştuktan sonraki evrimleri diğer yıldız nesillerini nasıl etkiliyor?” diye soruyor.

Dünya’dan 61 milyon ışık yılı uzaklıktaki NGC 1300 galaksisi (VLT – ESO)

Gökbilimciler, 90 yakın galaksi içindeki yaklaşık 100 bin soğuk-gaz bölgesini görüntüleyerek yakın evrendeki yıldız doğumevlerinin sıra dışı keskinlikte bir atlasını oluşturuyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir