Tonga yanardağı çevresinde üç günde 590 bin şimşek çakmış!

Reuters haber ajansının hazırladığı bir animasyon.

Büyük Okyanus’taki takım ada ülkesi Tonga’da 14 Ocak 2022’de meydana gelen dev yanardağı patlamasının ardından 6 saat içinde 400 bin, üç gün içinde 590 bin şimşek çaktığı ortaya çıktı.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre; Tonga açıklarındaki devasa su altı yanardağı, yalnızca havaya rekor düzeyde kül bulutları salmakla kalmadı, aynı zamanda şimdiye kadar görülen en büyük volkanik yıldırım olaylarından birine de yol açtı.

Uydu verileri kullanan yer tabanlı küresel yıldırım algılama ağı GLD360’a göre, bütün dünyada muazzam şiddetle bir şok dalgasına yol açan yanardağ patlaması, “kayıtlardaki hiçbir şeye benzemeyen” yaklaşık 400 bin şimşek çarpmasını tetikledi. Üç gün boyunca 590 binin üzerinde şimşek tespit edildi.

Yanardağın patlama anı (Reuters)

Üç gün boyunca Tongatapu Adasına 1300 yıldırım düştüğü, okyanusa düşen yıldırımların sayısının da “olağanüstü derecede fazla” olduğu belirtildi.

Bir önceki rekorun sahibi olan, 2018’de patlayan Endonezya’daki Anak Krakatau yanardağı, bir haftada 400 bin şimşeği tetiklemişti.

VOLKANİK ŞİMŞEK VE YILDIRIMLAR NASIL OLUŞUYOR?

Volkanik bir patlama, iki ana şimşek ve yıldırım türüne neden oluyor – kuru şarj ve buz şarjı.

Bir yanardağdan çıkan duman ‘küçük’ olduğunda (4 kilometre yüksekliğe kadar) ve kül, kayalar ve kırık lav parçacıkları birbirine sürtünerek yıldırım düşmesine neden olacak kadar yük oluşturduğunda, kuru şarj gerçekleşiyor.

Bu arada, suyun donabileceği alana ulaşan uzun küller (12 kilometre yüksekliğe kadar) ile buz şarjı oluşuyor.

170 adadan oluşan ve toplam nüfusu 100 bin olan Tonga açıklarındaki dev patlama, 80 binden fazla kişinin hayatını felç etmişti.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir