En büyük galaksi keşfedildi

Yeni bir araştırma, uzayda akılları zorlayan mesafe, sayı ve boyut hesaplamalarına bir yenisini ekledi.  Gök bilimciler, Dünya’dan yaklaşık 3 milyar ışık yılı ötede, yuvamız Samanyolu’ndan 153 kat büyük olan bir yıldız kümesi (galaksi-gök ada) gözlemledi.

Science Alert’in haberine göre, uluslararası bir astronom ekibinin, Hollanda’daki Düşük Frekans Dizisi (LOFAR) radyo teleskobu ile bulduğu ‘Alcyoneus’ adlı galaksi 16,3 milyon ışık yılı genişliği ile trilyonlarca yıldızı barındırıyor. Samanyolu Galaksisi ise 106 bin ışık yılı genişliğinde. (1 ışık yılı = Yaklaşık 10 trilyon kilometre)

 Alcyoneus galaksisi (LOFAR)

Alcyoneus gibi dev radyo galaksiler, bilim insanlarının henüz çözemediği bir çok gizem içeriyor. Bu devasa gökada ve onun gibi birçoklarında, merkezlerinden çıkan devasa gaz jetleri ile sağ – sol lobları görülüyor. Gök bilimciler, bu esrarengiz yapıların, galaksinin merkezindeki aktif bir süper kütleli kara deliğin yan ürünü olduğuna inanıyor.

Araştırmaya göre, Alcyoneus galaksisi, Güneş’in kütlesinin 240 milyar katının üzerinde bir kozmik ağ ile çevrili. Ek olarak, merkezdeki süper kütleli kara deliğin Güneş’in kütlesinin yaklaşık 400 milyon katı olduğu düşünülüyor.

Evrendeki bilinen en büyük galaksiyi bulmak, masaya sadece daha fazla soru getiriyor. Bu galaksiler nasıl oluşuyor? Dışarıda daha büyük galaksiler var mı? Alcyoneus önümüzdeki yıllarda ne kadar büyüyecek?

Samanyolu Galaksisi’nin gözlemlenebilir evrende tespit ettiğimiz galaksilere kıyasla o kadar da büyük bir yer olmaması, bizi kozmik ölçüler ve mesafeler hakkında biraz daha düşünmeye itebiliyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir