Samanyolu’ndan 30 kat büyük galaksiler keşfedildi

Hintli astronomlar her biri en az 3 milyon ışık yılı genişliğinde yüzlerce radyo galaksisi ortaya çıkardı.

Hindistan’dan gökbilimciler, bilinen evrenin sınırları içinde oldukça nadir tespit edilebilen yüzlerce yeni GRG (giant radio galaxy – dev radyo galaksisi) buldu. Son derece gizemli olan ve sadece radyo teleskoplarıyla yerleri belirlenebilen bu uzak yıldız kümeleri öylesine büyükler ki en az 30 tane Samanyolu Galaksisi yan yana gelse bir tanesinin genişliğine ancak ulaşabiliyor.

GRG’leri güçlü manyetik alanlar nedeniyle çok fazla radyo ışınımı yapan galaksiler olarak tanımlayabiliriz. Optik aygıtlarla görünen galaksinin iki yanında uzanan simetrik iki radyo kaynağı gözlemlenir. GRG’ler 6,5 milyon ışık yılını aşan uzaklıklarda görülebilen doğrusal uzunluğa sahip radyo galaksileridir. Eşlerine çok az rastlanan GRG’ler, gökbilimcilerin radyo kaynaklarının oluşumunu ve evrimini incelemesi için önemlidir.

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, 20 yıla yakın süren bir radyo araştırmasının ve ABD’nin New Mexico eyaletindeki VLA Teleskobu’nun verilerini kullanan astronomlar, çekirdeklerindeki süper kütleli karadeliklerin adeta bir motor işlevi görerek iki yanından ışık hızında yüksek enerji parçacıkları püskürttüğü aşırı derecede aktif yüzlerce GRG ortaya çıkardı.

GRGs-744x558
Keşfedilen yeni GRG’lerden 25 tanesiyle oluşturulmuş bir kolaj

Bu devlerin her biri en az 3 milyon ışık yılı genişliğinde. Yani yaklaşık 33 tane Samanyolu Galaksisi’nin bir çizgi boyunca yan yana konulmasına denk geliyor. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre). Ayrıca her biri en az 100 milyon Güneş kütlesinden milyarlarca Güneş kütlesine ulaşan ‘canavar’ karadeliklere ev sahipliği yapıyor.

Araştırmaya katılan bilim insanlarından Pratik Dabhade, “GRG’lerin büyüklüğünü idrak edebilmemiz neredeyse imkansız. Çalışmamız bu galaksilerin nasıl bu kadar büyüdüklerini anlamaya yardımcı olacak. Nerelerde, hangi şartlarda doğduklarını ve açığa çıkardıkları radyo ışınımlarını inceliyoruz” diyor. Profesör Joydeep Bagchi ise ekliyor: “GRG’lerdeki süper kütleli karadeliklerin enerjik aktivitesinin yaşam döngüsünü, içine çektiği ve püskürdüğü maddelerin özelliklerini, galaksinin iki yanından simetrik olarak yayılan radyo ışınımlarına olan etkilerini anlamaya çalışıyoruz.”

Gökbilimciler son 60 yılda sadece bir avuç kadar bu büyüklükte GRG bulabilmişti. Bilim insanları, artık güçlü bilgisayarların gelişmiş simülasyonlarını da kullanarak söz konusu gizemli diyarların doğasını çözmek için uğraş verecek. Hintli astronomların keşfettiği yüzlerce yeni GRG’nin, Hindistan’daki GMRT ile Hollanda’daki LOFAR radyo teleskoplarıyla araştırılmasına devam edileceği belirtildi.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Samanyolu’ndan 30 kat büyük galaksiler keşfedildi” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir