Akılları zorlayan uzaklıkta 4 gizemli galaksi keşfedildi

Dünya’dan ortalama 10 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksiler 3 ayrı teleskop ile görüntülenebildi.

Bilim insanları, Hubble Uzay Teleskobu ve iki ayrı yer teleskobunun verilerini kullanarak milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki 4 antik galaksiyi (yıldız kümelerini) görüntüledi.

İngiltere merkezli Astronomy Now dergisinin haberine göre, birinci galaksi 9 milyar, ikinci galaksi 9,4 milyar, üçüncü galaksi 10,9 milyar, dördüncü galaksi ise 11,2 milyar ışık yılı uzaklıkta. (1 ışık yılı, diğer bir deyişle ışığın 1 yılda aldığı yol = Yaklaşık 10 trilyon kilometre).

Söz konusu galaksilerin Dünya’ya ulaşan ışıkları uzayda milyarlarca yıldır yolculuk ediyor ve biz de aşağıdaki fotoğrafta aslında çok uzak bir geçmişe bakıyoruz:

foto11

Gökbilimciler, bu görüntüleri oluşturabilmek için 26 yıllık emektar Hubble Uzay Teleskobu’nun ultra derin saha kamerası ile ABD’deki Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) Teleskobu ve Şili’deki ALMA Teleskobu’ndan gelen verileri kullandı.

Aslında bugünün yıldızlarının çoğunun doğduğu yerlere ilk kez bakıyor olduğumuzu belirten uzmanlar, evrenin fotoğraftaki uzak dönemlerinde şimdiki birçok yıldızının şekillendiğini ve doğduğunu belirtiyor.

Japonya’daki Tokyo Üniversitesi ile Tayland’daki Chulalongkorn Üniversitesi’nde gökbilimci olan Wiphu Rujopakam, kaleme aldığı bu son araştırmaya ilişkin şunları söylüyor: “Eski çağlardaki galaksilerin çok sayıda yıldız oluşturduğuna emindik fakat neye benzediklerini bilmiyorduk, çünkü gözle görülebilir ışığı neredeyse tamamen hapseden gaz ve toz bulutlarıyla çevrililer. Üç teleskobun yardımıyla bu duvarı aştık ve yıldızların nerede doğduğunu gördük.”

Hubble, VLA ve ALMA ile yapılan bu gözlemler, galaksilerdeki yıldız oluşumundan sorumlu mekanizmalar hakkında uzun süredir var olan soruları yanıtlamaya yardımcı olacak. Gözlemlenebilen uzayda bilinen en uzak ve eski galaksi olan GN-z11, Dünya’dan 32 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir