Jüpiter’in esrarengiz güney kutbu

Juno uzay aracı, gezegenin ender görülen güney kutbunun olağanüstü bir fotoğrafını çekti.

Cassini uzay aracı geçtiğimiz yıllarda Jüpiter’in kutuplarının ilk fotoğraflarını gönderdiğinde bilim insanları hayli şaşırmış, gezegeni neredeyse tanıyamamışlardı. Jüpiter keşif görevini sürdüren gelişmiş Juno uzay aracı da eşsiz güzellikte ve netlikte fotoğraflar göndermeye devam ediyor. Güney kutbunda Jüpiter’in o alıştığımız enine şeritli halinden eser yok. Kaotik bulut formları dikkat çekiyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından yayınlanan son kompozit fotoğraf, 2 Şubat tarihinde, Juno aracı dev gezegenin 102 bin 100 kilometre altından geçtiği sırada çekildi. Bilim adamı Roman Tkachenko, Juno’dan gelen verileri işleyerek bu muhteşem görüntüyü oluşturdu.

jupiter2
JunoCam Imager / NASA

Fotoğrafa yansıyan gizemli fırtınalar, bulut oluşumları ve hava olayları Güneş Sistemindeki hiçbir şeye benzemiyor. Hacim olarak 1300 tane Dünya’yı içine alabilecek büyüklükteki bir gaz devi olan Jüpiter’in atmosferinde dikey ve yatay doğrultudaki yoğun hareketlilik yüzünden rüzgarların saatteki hızı 600 kilometreye ulaşabiliyor. 4 Temmuz 2016’da Jüpiter’e varan Juno uzay aracı, gezegene bir dahaki yakın geçişini 27 Mart’ta yapacak.

Fotoğrafın büyük ve orjinal haline yandaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz: NASA

“Jüpiter’in esrarengiz güney kutbu” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir