Satürn’e kamikaze dalışı yapacak (Video)

Yakıtı azalan Cassini uzay aracı 20 yıllık efsanevi yolculuğuna böyle son verecek.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın 20 yıl önce uzaya fırlattığı Satürn keşif aracı Cassini, yalnız seyahatinin son aşamasına girdi. Gaz devi gezegenin atmosferine doğru dalışa geçen Cassini, bu yılın Eylül ayında parçalanarak görevine son verecek.

Yakıtını bitirmekte olan Cassini’nin yörünge misyonunu tamamlayarak gezegenin halkalarından yüzeyine doğru son uçuşuna başlayacağını duyuran NASA, duygusal bir veda videosu yayınladı. Cassini’nin ‘Grand Finale’ (Büyük Final) olarak adlandırılan nihai dalışı 26 Nisan’da başlayacak. Beş aylık bir alçalışın ardından 15 Eylül’de gezegenin atmosferine girdikten sonra parçalanarak yok olacak.

Cassini, son dalışı sırasında Satürn’ün yüzeyi ile halkaları arasındaki 2 bin 400 kilometre genişliğindeki boşlukta gözlem yapan ilk uzay aracı olacak. 1997 yılında uzaya fırlatılan ve 2004’te Satürn’ün çevresindeki yörüngesine ulaşan Cassini, günümüze kadar birçok önemli keşif yapılmasını sağlayarak tarihe geçti. Bunlar arasında, Satürn’ün buz ile kaplı uydusu Enceladus’te hidrotermal özellikler gösteren bir yüzey altı okyanusa dair bulduğu deliller ve bir diğer uydu Titan’daki sıvı metan denizleri keşfi en dikkat çekici olanlar.

Cassini’nin en olağanüstü gözlemlerini bu nihai dalış sırasında yapmasını beklediklerini belirten NASA araştırmacıları, aracın Satürn halkaları çevresinde yaptığı son 22 yörünge yolculuğu sayesinde büyük gezegenler ve uydularına yönelik ufuk açıcı keşifler yaptıklarını kaydediyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Satürn’e kamikaze dalışı yapacak (Video)” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir